Scheiding en pensioen

Scheiden en pensioen: als je bent gescheiden speelt de verdeling van pensioen een belangrijke rol. In deze blog vertellen wij er meer over.

Scheiden en pensioen

Als je gescheiden bent, behoud je in principe het recht op (een deel van) het ouderdomspensioen van je ex-partner. Volgens de huidige wetgeving kleven daar nog wel wat haken en ogen aan. Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je tijdig en op een moment dat het je uitkomt, hierop aanspraak kunt maken. Als jij en je ex-partner allebei hebben gewerkt, dan hebben jullie beiden ouderdomspensioen opgebouwd. Na de scheiding moeten jullie over en weer een deel van het eigen pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, aan de ander afstaan. Anno 2020 is het in Nederland zo geregeld dat je aanspraak kunt maken op je deel zodra je ex-partner met pensioen gaat. Indien hij/zij het pensioen eerder of later laat uitkeren, heeft dat dus ook gevolgen voor het moment waarop je aanspraak kunt maken op ‘jouw deel’.

Verevening

De wijze waarop het pensioen nu standaard verdeeld wordt, heet verevening. Het heeft tot gevolg dat je in zeker opzicht afhankelijk blijft van je ex-partner. Daar komt bij dat hij/zij bij diens pensioenuitvoerder wel op tijd de scheiding moet doorgeven. Gebeurt dat niet, dan keert de uitvoerder alles, dus ook jouw deel, uit aan je ex-partner. En moet je dus met hem of haar in gesprek om te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.

Conversie

Vanaf 2022, wordt het deel ouderdomspensioen voor de ex-partner direct na scheiding door de pensioenuitvoerder afgesplitst. Je wordt daardoor minder afhankelijk van je ex-partner en het moment waarop die met pensioen gaat. Het wordt dan je eigen pensioendeel dat de pensioenuitvoerder van je ex-partner uitkeert zodra je zelf met pensioen gaat (en vice versa). Dit wordt conversie genoemd. In plaats van ‘verevening’ wordt ‘conversie’ de standaard. Jij of je ex-partner hoeft daarvoor niets te doen. Tenzij jullie het anders willen, natuurlijk. Maar dat moeten jullie dan samen afspreken. Conversie heeft ook een nadeel. Omdat het pensioen wordt afgesplitst, kan de opbouwer (je ex-partner) daar geen aanspraak op maken wanneer je overlijdt. Dit geldt uiteraard ook in de omgekeerde situatie wanneer jijzelf de opbouwer bent en dus (ook) pensioen voor je ex-partner hebt opgebouwd. Wanneer die overlijdt, is het afgesplitste deel pensioen verdwenen.

Wat betekent dit voor jou?

Tot 2022 is verevening de standaard. Dat betekent onder meer dat wanneer je een aantal jaren ouder bent dan je ex-partner, je pas een volledig pensioen krijgt zodra je ex-partner met pensioen gaat. Je hebt dan een pensioengat. Dat hoeft geen ramp te zijn, als je daar tijdig op anticipeert. Bijvoorbeeld door fiscaal vriendelijk te sparen. Ook kun je nu al kiezen voor conversie. Je RFEA-adviseur kan je helpen bij het maken van een keuze die het beste bij je past.

Andere berichten die je misschien interessant vindt

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je graag meer weten hierover? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.