Populair
Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland. Ze bieden niet alleen een duurzame energiebron, maar ze kunnen ook aanzienlijke besparingen op de energierekening opleveren. Helaas neemt met deze populariteit ook het aantal juridische geschillen rondom de levering of plaatsing van zonnepanelen flink toe.
Geen levering, ondeugdelijke installatie en schade door lekkages
Veel geschillen gaan over zonnepanelen die helemaal niet of te laat worden geleverd, zonnepanelen (en/of de omvormer) die niet naar behoren functioneren, zonnepanelen die niet conform voorschriften zijn geplaatst en het niet overhandigen van het garantiebewijs voor de zonnepanelen terwijl dit wel was afgesproken.
Ook komt het regelmatig voor dat er schade wordt veroorzaakt aan het dak met lekkages tot gevolg.
Extra brandrisico
Een gevaar van een ondeugdelijke installatie is dat dit een extra brandrisico oplevert. Belangrijke oorzaken van brand in verband met zonnepanelen zijn:
- Defecte cellen in de panelen raken oververhit;
- Kabels en stekkers zijn slecht op elkaar aangesloten waardoor een vlamboog kan ontstaan;
- Omvormers kunnen oververhit raken wanneer deze niet goed zijn aangesloten of niet goed worden onderhouden;
- Panelen zijn te dicht op de (brandbare) dakisolatie gemonteerd waardoor de geproduceerde warmte niet weg kan, wat uiteindelijk tot brand kan leiden.
Tips
Met deze tips kan je problemen bij de aanschaf, levering en plaatsing van zonnepanelen voorkomen.
- Leg goed vast wat je precies koopt. Welke panelen en waar worden ze geplaatst?
- Laat een duidelijke offerte opmaken en vraag wat de levertijd is. Vraag ook of alle onderdelen direct leverbaar zijn en zo niet, binnen welke termijn wel.
- Wil je zekerheid inbouwen? Laat dan vastleggen dat als de zonnepanelen niet op een bepaalde datum binnen zijn, je de mogelijkheid hebt om kosteloos van de overeenkomst af te zien.
- Maak duidelijke afspraken over betalingen en betaal nooit meer dan maximaal 50% vooraf. Bij oplevering betaal je het restant. Overigens is het gebruikelijk om 10% als aanbetaling te voldoen.
- Check met wie je in zee gaat. Lees reviews van andere klanten.
- Sluit een goede rechtsbijstandverzekering af. Daarmee heb je recht op juridisch advies en sta je sterker in het geval van een conflict.
Bron: DAS
meer informatie in deze blog
Zonnepanelen verzekeren
Hoe zit het als jouw kostbare panelen door een flinke hagelbui of storm worden beschadigd?
En diefstal? Valt dat onder de dekking van de verzekering?